+359 (0)2 997 70 72[email_protected]

База

Със своите 15906 кв. м. разгърната площ, 78. СУ „Христо Смирнески“ се определя като най-голямото на Балканския полуостров. То разполага с 64 класни стаи, 8 специализирани кабинета, 3 компютърни зали, 2 физкултурни салона, модерен мултимедиен кабинет, тържествена зала с професионално оборудвана сцена, полигон и кабинет по безопасност на движението, кабинет по религия и плувен басейн. В изложбена зала ученици и гости могат да се запознаят с историята на 78. СУ, представена в снимки.

Училището е санирано и боядисано в различни цветове, оформящи отделните корпуси. Новата дограма и новото газово парно гарантират енергийната ефективност на сградата.

Коридорите са просторни и светли. С много въображение и постоянство, ученици и учители са ги превърнали във визуален разказ за България и Европа. Особено интересно е „Фоайето на Смирненски“. В него всичко е наше дело, а средствата са от благотворителни акции за кестени и хартия. Фоайето на третия етаж е тематично подредено по проекта „Европа и ние“, а прилежащият коридор разкрива във фотоси и други изображения историята на нашата древна и млада столица София. Изцяло е ремонтиран корпусът на начален курс, а коридорите в него са боядисани в приятни нюанси, класните стаи са обзаведени споед съвременните изисквания.

За извънкласните занимания на учениците, училищната база предлага още: стрелбище, фитнес, плувен басейн, актова зала, салон за танци, зала за джудо и кабинет по грънчарство. За спортни дейности на открито са осигурени две баскетболни игрища, футболно игрище с изкуствена настилка и 700 места за публика, тенис корт и други спортни кътове в пределите на училищния двор (2000 кв. м.).

За своята самоподготовка учениците ползват библиотека, център за художествена детска литература и интернет кабинети. Съвременна озвучителна уредба осъществява връзка с всички класни стаи. Вместо традиционния звънец, подбрани мелодии известяват началото и края на учебния час. В училищния двор е оформен детски кът за забавления на най-малките.

Училището има свой химн, а учениците – красиви нови униформи.

По случай 125-годишния си юбилей, 78. СУ получи ново знаме, ръчно извезано, дарено от училищното настоятелство и специално осветено на 1 ноември 2012 г.

Грижата за здравето на децата е една от основните гиржи на целия екип. 78. СУ е едно от малкото училища, където не е преставал да работи лекарски кабинет, напълно безплатен за учениците. На разположение по всяко време е и висококвалифицираната училищна медицинска сестра. За здравословното хранене на децата са осигурени училищен столи и два бюфета.

От тази учебна година, 2017/18, в 78. СУ със съдействието на директора, г-жа В. Неделчева, функционира и училищен Ресурсен център, разполагащ с два специализирани кабинета за ресурсно обучение, кабинет за педагогически съветник и кабинет за психолог, както и с логопедичен кабинет.

Гордост за училището са паралелките след завършен седми клас – профил „Спорт с интензивно изучаване на чужд език“ (с английски, с испански) и новата паралелка „Предприемачество с интензивно изучаване на англиски език“.

Училището работи по различни проекти.